Terdapat 3 jenis tahap iaitu medium rare, medium dan well done.
Medium Rare - Ialah daging yang dimasak separuh masak. Daging masih kelihatan kemerahan pada alur daging tersebut. Kepejalan daging tidak padat dan masih lembut. Sangat digemari oleh penggemar daging. Menjadi pilihan dalam penyediaan steak.
Medium - Ialah daging yang dimasak setengah masak. Daging tidak terlalu kemerahan dan tekstur daging menjadi sedikit pejal. Kebiasaannya, di bahagian tengah daging agak kemerahan.
Well done - Ialah daging yang dimasak sepenuhnya. Daging menjadi keras dan begitu pejal. Sesuai dimasak stew, rendang atau kari. Warna daging sedikit berwarna cerah dan keputihan.
Well done - Ialah daging yang dimasak sepenuhnya. Daging menjadi keras dan begitu pejal. Sesuai dimasak stew, rendang atau kari. Warna daging sedikit berwarna cerah dan keputihan.
Berikut adalah cara-cara untuk memastikan tahap memasak daging dengan menggunakan jari. Dengan sedikit latihan, anda akan dapat merasa tekstur daging yang diingini tanpa perlu memotongnya.Cuba lah~~ =)
|
No comments:
Post a Comment