Wednesday, 20 April 2011

Doneness of Meat

Apabila kita memasak bahan utama yang mengandungi daging lembu dan lain-lain, antara perkara yang dititikberatkan ialah rasa, kelembutan tekstur daging dan tahap memasak daging tersebut. Sila lihat rajah berikut untuk mengetahui tahap memasak daging lembu.


Terdapat 3 jenis tahap iaitu medium rare, medium dan well done.
Medium Rare - Ialah daging yang dimasak separuh masak. Daging masih kelihatan kemerahan pada alur daging tersebut. Kepejalan daging tidak padat dan masih lembut. Sangat digemari oleh penggemar daging. Menjadi pilihan dalam penyediaan steak.

Medium - Ialah daging yang dimasak setengah masak. Daging tidak terlalu kemerahan dan tekstur daging menjadi sedikit pejal. Kebiasaannya, di bahagian tengah daging agak kemerahan.


Well done - Ialah daging yang dimasak sepenuhnya. Daging menjadi keras dan begitu pejal. Sesuai dimasak stew, rendang atau kari. Warna daging sedikit berwarna cerah dan keputihan. 


Berikut adalah cara-cara untuk memastikan tahap memasak daging dengan menggunakan jari. Dengan sedikit latihan, anda akan dapat merasa tekstur daging yang diingini tanpa perlu memotongnya.Cuba lah~~ =)


Touch your thumb and forefinger together and press on the fleshy part below your thumb (illustrated in the red circle in the photo) -- it should feel soft to the touch with your other forefinger and a little bouncy. This is how a rare steak feels.


Touch your thumb and middle finger together and press on the fleshy part below your thumb (see photo) -- there's some give and it's springy to the touch. A medium steak will feel the same.


Touch your thumb and little finger together and press on the fleshy part below your thumb (see photo) -- there's no give and it's quite firm. This is what a well-done steak feels like.

No comments:

Post a Comment