- Penstabil ( stabilizer ) ialah bahan yang ditambah ke dalam makanan untuk menghalang sebatian daripada terasing.
- Kegunaannya didalam makanan adalah untuk memastikan sesuatu campuran makanan tidak terasing, contohnya mendapan tidak terbentuk dalam minuman kordial.
- Ianya juga menghalang pembentukan hablur ais yang merosakkan tekstur ais krim. Lebih jelas disini penstabil ialah digunakan untuk memastikan sesuatu campuran makanan itu tidak terasing.
- Berikut adalah contoh bahan penstabil yang selalu digunakan dalam industri pemakanan
Gloseril Monostearat - pemekat dan pengemulsi di dalam marjerin dan lemak haiwan
Silikon Dioksida Amortos - semasa pemproses bir
Asid Algenik dan Garam Natrium - ais krim, keju, halwan dan yogurt
Metil Selulosa - sapuan lemak rendah
Distilled Monoglyceride |
tq for the info-Susan
ReplyDeleteu can share ypur info here too! :) thanks for your comment..
ReplyDeletei need more example ...
ReplyDeletexanthan gum, cellulose, guar gum, gelatin, pectin, alginate, agar, carragen, gum arabic :)
ReplyDeleteCan add it to sauce?
ReplyDeleteyes :)
Deleteada bhan rujukan tak?:)
ReplyDeletebahan rujukan macam mana ye cik..? :)
ReplyDeletesumber dr mana ye?. buku ke?
Deleteoooo.. sumber.. lupa pulak saya nak letak situ, sumber nya daripada buku nota penyediaan makanan tahap 3 dari IKBN. saya post di sini, sebab nota pun dah hilang. entah mana saya letak.
Deleteohh pttlaa..hihi.. ok2 xpa.;)
DeleteAsid Algenik dan Garam Natrium perlu di campur ke dua dua bahan atau salah satu saja...
ReplyDeletePengawet minuman apa ya
ReplyDeleteKat mana boleh cari bahan stabilizer ni ya?
ReplyDeleteaanisya95@yahoo.co
ReplyDeleteKat mana nk cari bahan penstabil ais krim...
Saya baru berjinak jinak dgn dunia aiskrim..
Klo sudi boleh bantu saya..?
Watsap
0199543846
Assalamualaikum boleh, saya tahu berapa peratus BahanBahan penstabilan yang di atas, dimasukkan ke dalam makanan??
ReplyDeleteAssalamualaikum.. Boleh bgtau nama comersial yang dijual di kedai makanan?
ReplyDelete