Saturday, 23 April 2011

Bahan Penstabil Makanan (Stabilizer)



  • Penstabil ( stabilizer ) ialah bahan yang ditambah ke dalam makanan untuk menghalang sebatian daripada terasing. 
  • Kegunaannya didalam makanan adalah untuk memastikan sesuatu campuran makanan tidak terasing, contohnya mendapan tidak terbentuk dalam  minuman kordial. 
  • Ianya juga menghalang pembentukan hablur ais yang merosakkan tekstur ais krim. Lebih jelas disini penstabil ialah digunakan untuk memastikan sesuatu campuran makanan itu tidak terasing.
  •  Berikut adalah contoh bahan penstabil yang selalu digunakan dalam industri pemakanan
Gloseril Monostearat - pemekat dan pengemulsi di dalam marjerin dan lemak haiwan

Silikon Dioksida Amortos - semasa pemproses bir

Asid Algenik dan Garam Natrium - ais krim, keju, halwan dan yogurt

Metil Selulosa - sapuan lemak rendah

Natrium karboksimel selulosa - jeli
Distilled Monoglyceride


13 comments:

  1. tq for the info-Susan

    ReplyDelete
  2. u can share ypur info here too! :) thanks for your comment..

    ReplyDelete
  3. xanthan gum, cellulose, guar gum, gelatin, pectin, alginate, agar, carragen, gum arabic :)

    ReplyDelete
  4. bahan rujukan macam mana ye cik..? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo.. sumber.. lupa pulak saya nak letak situ, sumber nya daripada buku nota penyediaan makanan tahap 3 dari IKBN. saya post di sini, sebab nota pun dah hilang. entah mana saya letak.

      Delete
  5. Asid Algenik dan Garam Natrium perlu di campur ke dua dua bahan atau salah satu saja...

    ReplyDelete